Home \ Sport \ Protocol Huldiging sportkampioenen volstrekt onzinnig

Protocol Huldiging sportkampioenen volstrekt onzinnig

Is PACT Aalsmeer niet trots op sportkampioenen? Kennelijk is de progressieve partij de enige partij die overbodige regelgeving niet ziet zitten. Een protocol om incidenteel sportkampioenen te lauweren vond alleen raadslid Harry Stokman samen met zijn fractie PACT Aalsmeer te gek voor woorden.

?

In een Raadsvergadering zonder burgers (zie ook AalsmeerVandaag.nl) op de publieke tribune mocht de gemeenteraad op donderdag 13 februari 2014 beslissen over een voorstel van het college om een protocol in te voeren voor het huldigen van sportkampioenen in de raadszaal. Een feest zou het worden om de kampioenen te eren met als doel (citaat) ?sport(prestaties) te stimuleren en breed te communiceren waardoor dit weer stimulerend werkt voor de breedtesport.? In het raadsvoorstel was te lezen: ?Aalsmeer is trots op haar kampioenen. Dat moet ook omgezet worden in een huldiging. Als experiment zijn enkele Koreaans karatekampioenen gehuldigd vlak voor de raadsvergadering. Dit is als positief ervaren. Vandaar het protocol om hier een traditie van te maken. De sportkampioen moet aan hoge verwachtingen voldoen, zodat een huldiging maar incidenteel zal plaatsvinden? Let wel, het mag slechts incidenteel. We doen niet te gek in Aalsmeer!

Gelukkig dat er afgelopen donderdag geen huldiging plaatsvond. Op de tribune zat naast kandidaten en fractieondersteuners geen enkele burger. Zou dat de raadsleden niet te denken hebben gegeven? Hadden ze het wel door? Woordvoerders waren zo druk met elkaar vliegen afvangen ? tja, het is verkiezingstijd ? dat ze niet eens doorhadden dat de burger helemaal niet ge?nteresseerd is in de urenlange beraadslagingen.

Het CDA vond dat de kampioenen er trots op zouden zijn om op het tapijt met de Aalsmeerse leeuw te worden gelauwerd, te midden van de volksvertegenwoordigers. Tikkeltje zelfingenomen? Ook AB was verguld. Het was tenslotte een voorstel van hun eigen wethouder. Kan hij lekker toevoegen aan zijn lijstje wapenfeiten waar hij als lijsttrekker mee wappert. De VVD had wel wat kritische noten. ?Is dat wel nodig? Waarom een protocol? Sportverenigingen doen er toch al genoeg aan? Wij waren er laatst zelf eens bij! ? Uiteindelijk stemden ze toch voor het voorstel, net als CDA en AB natuurlijk, ook al vond de VVD het eigenlijk niet nodig. Bang wellicht om net als PACT Aalsmeer beticht te worden van geen waardering te hebben voor sportkampioenen?

Inderdaad kreeg PACT Aalsmeer dat verwijt. Schrijnbaar is er een overtreffende trap van trots zijn op sportkampioenen, zo leek het. Meer dan ooit ? het zal wel aan de verkiezingskoorts liggen ? worden woorden niet gehoord, bedoelingen niet gesnapt, standpunten verdraaid of uit hun verband gerukt. Zo ook donderdag. PACT Aalsmeer was de enige partij die het voorstel ronduit onzinnig vond. Harry Stokman, woordvoerder sport, had geen protocol nodig om sporthelden te eren. ?Een protocol haalt alle spontaniteit eruit?, zo Harry. ?En wat als hier iemand de Nobelprijs wint? Maken we dan eerst snel nog even een tweede protocol?? Waarom niet de sportverenigingen de credits geven? Waarom niet samen met burgers vieren in plaats van in de muffe raadszaal? Buiten op het bordes. Alleen de VVD voelde met hem mee, maar hield uiteindelijk toch niet de rug recht.

Voor PACT Aalsmeer die overbodige regelgeving zo veel mogelijk wil opruimen, is het een doorn in het oog dat er een protocol nodig is om waardering te tonen voor inwoners. Zelfs als die een buitengewone (sport)prestatie gerealiseerd hebben. Laten we er duidelijk over zijn: Natuurlijk is PACT Aalsmeer ongelofelijk blij met sporters en alle andere inwoners die buitengewone prestaties leveren, op wat voor gebied dan ook. Te gek voor woorden dat je dat nog moet benadrukken! En natuurlijk zetten we die graag in het zonnetje. Niet alleen incidenteel, zo het protocol, maar ruimhartig en gul.