Home \ PACT Caf \ Krachtenbundeling volgens PACT nodig voor betaalbaar wonen

Krachtenbundeling volgens PACT nodig voor betaalbaar wonen

Wonen was het thema van het goed bezochte PACT Caf? op woensdag 13 november in de Oude Veiling. Vier sprekers gaven ieder vanuit een andere invalshoek hun visie en gingen met de zaal in discussie over wat nodig is om jong en oud in Aalsmeer in de toekomst passend en betaalbaar te laten wonen. Dat lukt momenteel in elk geval niet, zo meent de progressieve Aalsmeerse combinatiepartij van D66, PvdA en GroenLinks. Er is volgens de gesprekspartners die avond maar ??n manier om bestaande belemmeringen op te ruimen: samenwerken. De grootste winst van het PACT Caf? was dan ook dat partijen die lokaal strijden voor voldoende woningen in een aantrekkelijk woonmilieu en met passende kwaliteit, elkaar nu beter weten te vinden.

?

?

?

Op de foto van links naar rechts: Gedeputeerde Joke Geldhof, wethouder Rik Rolleman,
Joep Boxelaar van de Rabobank en Elke Heidrich van Eigen Haard.

?

Sociale huurwoningen

De woonvisie van de gemeente werd toegelicht door wonen-wethouder Rik Rolleman. Een van de gemeentelijke speerpunten leverde een felle discussie op: de beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor mensen met een beperkt inkomen. De gemeente zet in op het op peil houden van de sociale woningvoorraad en wil meer aanbod voor middeninkomens. Maar de gemeente is niet de partij die goedkope huur- of koopwoningen bezit of bouwt.

?Ook de provincie Noord-Holland bouwt geen woningen?, stelde Joke Geldhof, D66-gedeputeerde wonen. Maar de provincie maakt zich er wel sterk voor dat gemeenten hun bouwprogramma?s op elkaar afstemmen, zodat niet iedereen starterswoningen of seniorenwoningen laat ontwikkelen. Samen met marktpartijen en koepelorganisaties probeert ze stokkende woningbouwprojecten vlot te trekken. En verder stimuleert de provincie collectieve zelfbouw, een nieuw fenomeen waarbij een groep van particulieren gezamenlijk hun droomhuizen bouwt.

?

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Directeur wonen Elke Heidrich van Woningstichting Eigen Haard schetste de uitdagingen om de huidige sociale huurwoningen te verbeteren zodat ouderen er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Dat valt niet altijd mee. ?Want?, zei Heidrich, ?als de woning van buiten af niet goed toegankelijk is voor mensen in een rolstoel of met een rollator, dan heeft opplussen weinig zin?.

?

Voordelige lening

Dat de woningmarkt langzaam uit het dal kruipt, liet financieel adviseur Joep Boxelaar van Rabobank Regio Schiphol zien. Door strengere regels is het financieren van een woning echter niet makkelijker geworden, ook al zijn de huizenprijzen en de rente op dit moment laag.

Maar er is volgens hem ook goed nieuws. Particuliere huizenbezitters die met energiebesparende maatregelen hun woonlasten willen verlagen, kunnen die binnenkort deels financieren met een voordelige lening uit het nationale Energiebesparingsfonds, dat door Rabobank en ASN-bank zal worden beheerd.