Home

Soms is alleen een arm al genoeg

In de zoektocht van PACT Aalsmeer naar innovatieve welzijn&zorgconcepten stond op maandag 3 maart Zorgvoorelkaar Aalsmeer op het programma, de online marktplaats voor vrijwillige en professionele hulp. Directeur Vrijwilligerscentrale Amstelland Frans Huissen en co?rdinator Zorgvoorelkaar Margo Rijerkerk ontvingen de kandidaten van PACT Aalsmeer in hun kantoor aan de Parklaan. Zorgvoorelkaar Aalsmeer ging op 1 januari 2013 van start. Het is een gebruiksvriendelijk platform waar mensen gratis een hulpvraag kunnen plaatsen en gekoppeld worden aan iemand die zich aanbiedt om te helpen. Afhankelijk van de vraag is dat een vrijwilliger of een professionele zorgverlener.

Elkaar helpen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. De ontwikkelingen vragen om een vernieuwende aanpak met out-of-the-box oplossingen. Vele mensen zijn gebaat bij hulp voor eenvoudige problemen in het dagelijkse leven. Als daarmee kan worden voorkomen dat zij op enig moment afhankelijk worden van zwaardere zorg, dan is iedereen erbij gebaat. Zo vertelt Margo over een mevrouw die ondanks haar respectabele leeftijd nog zelfstandig woont en graag zelf haar boodschappen doet. Nu zij echter niet meer zo goed ter been is, heeft zij letterlijk en figuurlijk een arm nodig om haar te ondersteunen bij het boodschappen doen. Via Zorgvoorelkaar heeft zij deze arm gevonden. Samen met de vrijwilliger, intussen een vriendin doet zij nu wekelijks haar boodschappen.

Margo: ?Ons succes is dat wij de lokale zorg-, welzijn- en vrijwilligersorganisaties bij elkaar brengen. Samen doen is het toverwoord.? Zorgvoorelkaar is voor PACT Aalsmeer h?t bewijs dat de Aalsmeerse samenleving tot heel veel in staat is. Met de stelselwijziging en bezuinigingen in de zorg op komst is PACT Aalsmeer ervan overtuigd dat we moeten inzetten op preventie en zorg op maat. Betaalbare zorg en goede voorzieningen in de buurt. Ronald Fransen, lijsttrekker van PACT Aalsmeer: ?Zorgvoorelkaar is een perfect voorbeeld dat we moeten koesteren. Het past helemaal in onze filosofie van ?verbinden?.

Ontstaan uit een particulier initiatief wordt Zorgvoorelkaar financieel mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de gemeente en vanuit het Rabobank Aalsmeer Innovatiefonds en het Oranjefonds. Grote zorg van Frans Huissen is dat de subsidie aan het eind van 2014 stopt, terwijl voor de gemeente nog lang niet duidelijk is wat na 1 januari 2015 op haar pad komt. ?Het ideale plaatje?, zo Frans, ?is subsidie voor de duur van een gemeenteraadsperiode.?

Met de toezegging van lijsttrekker Ronald Fransen dat natuurlijk ook de kandidaten van PACT Aalsmeer zich op 21 en 22 maart als vrijwilligers inzetten voor NL Doet (de grootste vrijwilligersactie van Nederland) namen zij afscheid van Margo en Frans, de twee drijvende krachten achter Zorgvoorelkaar Aalsmeer.

Op de foto van links naar rechts: Sem van Hest, Margo Rijerkerk, Frans Huissen, Ronald Fransen, Wilma Scheltema en Joop Kok voor het kantoor van Zorgvoorelkaar Aalsmeer aan de Parklaan.