Home

In de wijken tussen mensen: PACT op werkbezoek bij ouderen in Kudelstaart

Op vrijdag 25 oktober jl. gingen fractieleden en kandidaat raadsleden van PACT Aalsmeer op werkbezoek bij het gloednieuwe Wijksteunpunt Mijnsheerlyckheid in Kudelstaart waar men in de gezellige ontmoetingsruimte van een lekker kopje koffie en zelfs een heerlijke maaltijd kan genieten. De PACT?ers kwamen praten met ouderen en met directeur Jan Dreschler over de vraag hoe ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

?Ik hoop dat dit een wijksteunpunt voor alle ouderen in Kudelstaart gaat worden. Iedereen vanaf 55 jaar is hier meer dan welkom.? Met deze woorden sloot Jan Dreschler zijn boeiende presentatie over de ontwikkelingen rond Zorgcentrum Aelsmeer en Thuiszorg Aalsmeer af. Met mooie comfortabele woningen, 24 uur per dag de beschikking over thuiszorg en het ontmoetingscentrum wordt het de bewoners van Mijnsheerlychheid makkelijker gemaakt om? tot in lengte van jaren zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zonder steeds een beroep te moeten doen op de kinderen, een wens die overduidelijk volgens de aanwezigen bij vele ouderen leeft.

De bewoners kijken uit naar activiteiten in de ontmoetingsruimte. Gym staat al op de lijst. En eens per week een gezamenlijke warme maaltijd. Die vond men heel erg belangrijk, ofschoon Tafeltje-Dek-Je niet weg te denken is. ?Hoe kom je er anders achter of iemand vereenzaamt?? zo ??n van de bewoners die nog steeds als vrijwilliger maaltijden rondbrengt. ?Soms ben je de eerste op de dag met wie ze praten.?

Uit de discussie over zorgkosten bleek dat ouderen het erg omslachtig en betuttelend vinden dat ze eerst van een loket een indicatie moeten krijgen. ?Soms moet je zes maanden wachten op hulp. Dan is het probleem vaak al veel erger geworden. Kan dat niet anders?? zo de vraag aan de politiek.

Na een pittige discussie werd ook buiten een kijkje genomen en werden de PACT?ers door een tweetal bewoners spontaan uitgenodigd om hun nieuwe woningen te bezichtigen. Warm was het in de woningen. ?Ja?, zo ??n van hen, ?wij maken hier gebruik van aardwarmte. Je kunt het in je huis dus met een gerust hart lekker opstoken, zonder zorgen over een hoge gasrekening. Want die hebben we hier niet!?

PACT bedankt de dames van het Wijksteunpunt, Jan Dreschler en de aanwezige ouderen voor hun gastvrijheid, het delen van hun ervaringen en alle wijze lessen.

Namens de PACT fractie,

Ronald Fransen

?

?

?